Gemeenten en woningcorporatie verkennen hoe zij sociale huurwoningen en de huurders ervan beter kunnen beschermen tegen extreem weer en zo de leefbaarheid vergroten

Het Adaptatie Atelier is eind 2023 gestart met de werkgroep Woningcorporaties. Op 13 mei 2024 verkenden gemeenten Harderwijk, Enschede en Antwerpen samen met een woningcorporatie wat zij van elkaar en van anderen nodig hebben om sociale huurwoningen en hun huurders beter kunnen beschermen tegen extreem weer en zo de leefbaarheid te vergroten. De wensen liepen uiteen van delen van kennis en ervaringen, een netwerk, financiën, inhoudelijke kennis en samen optrekken in lopende projecten. Het versnellen van klimaatbestendige en groene inrichting van sociale woningen en hun omgeving heeft als uiteindelijk doel het bevorderen van leefbaarheid, gezondheid en sociale cohesie.

De interactieve bijeenkomst vond online plaats en focuste op het verkennen van opgaven, kansen en risico’s en de belangrijkste spelers. In 2024 en 2025 doorloopt de werkgroep een traject dat zal uitmonden in handelingsperspectief (op maat gemaakte ‘beleidsmixer’) waarmee gemeenten en woningcorporaties praktische stappen kunnen doorlopen.

In de zoektocht zoeken gemeenten samen met woningcorporaties naar de optimale mix tussen communicatie, stimulering met financiële instrumenten en regelgeving, zowel vanuit het perspectief vanuit de woningcorporatie als vanuit het perspectief van de overheid.

Het van elkaar leren, ‘gluren bij de buren’ om te zorgen dat niet iedere organisatie opnieuw het wiel hoeft uit te vinden is een belangrijke drijfveer. Daarbij behandelt de werkgroep zowel strategische onderwerpen vanuit de vraag ‘wat is op welk niveau nodig?’. Ook delen zij hele praktische zaken met elkaar die te maken hebben met prestatieafspraken en hoe wijkbeheerders te ondersteunen in hun ondersteuning van bewoners. Tot slot kan ook de landelijke regelgeving onderwerp van gesprek zijn.

Op 17 september vindt in de middag een brede bijeenkomst plaats waarin de werkgroep graag met andere Nederlandse en Vlaamse gemeenten, woningcorporaties, kenniswerkers en bestaande netwerken concreet aan de slag zal gaan met de inzichten van vandaag. Meer informatie volgt. Wil je daar ook bij zijn, meld je dan aan via info@adaptatieatelier.net