Financiële instrumenten klimaatadaptatie bedrijventerreinen

Op dinsdag 11 juni 2024 organiseert het Adaptatie Atelier samen met het Werklandschappen van de Toekomst en de Werkgroep Klimaatadaptatie financiële sector de bijeenkomst ‘financiële instrumenten klimaatadaptatie bedrijventerreinen’ in Utrecht. Dit evenement biedt een unieke kans om met diverse partners te bespreken hoe we klimaatadaptatie op bedrijventerreinen kunnen versnellen door middel van financiële instrumenten.

Organiserende initiatieven

Verschillende trajecten werken aan de ontwikkeling van financiële instrumenten voor bedrijven en bedrijventerreinen:

  • Binnen de werkgroep bedrijventerreinen van het Adaptatie Atelier werken gemeenten samen met parkmanagers om de beste beleidsmix van ‘communiceren, financiële prikkels en verplichten’ te vinden;
  • Het Werklandschappen van de Toekomst programma start eind 2024 met een Community of Practice rond de thema’s ‘flankerend beleid’ en ‘financiële instrumenten’;
  • Binnen het cluster bedrijven van de Werkgroep Klimaatadaptatie financiële sector werken banken, verzekeraars, beleggers en een fonds aan de aanbevelingen van hun rapport ‘klimaatadaptatie in een stroomversnelling’. Een van de aanbevelingen gaat over het informeren van klanten over risico’s en een andere over het ontwikkelen van publiek-private financiële oplossingen.

Deelnemers en genodigden

De partners uit de genoemde subgroepen en projecten zijn uitgenodigd voor deze besloten werksessie. Gemeenten die benieuwd zijn wat het Adaptatie Atelier voor hen kan betekenen, kunnen vrijblijvend als introducee deelnemen. Ook de medeoverheden uit de provincies die een Green Deal sluiten binnen het Werklandschappen programma zijn op uitnodiging welkom om aan te sluiten.

Toelichting werksessie

Tijdens de bijeenkomst onderzoeken we welke publiek-private financiële instrumenten ingezet kunnen worden om klimaatadaptatie op bedrijventerreinen te versnellen. De deelnemers wisselen ervaringen uit om samen inzicht te krijgen in de mogelijke impact en schaalbaarheid van verschillende instrumenten.

Voor elk financieel instrument is een vertegenwoordiger aanwezig om toelichting te geven en vragen te beantwoorden. Na een korte pitch per instrument gaan de deelnemers via een carrousel werkvorm in gesprek met de vertegenwoordigers. Hierbij kunnen deelnemers naar eigen inzicht rouleren langs de verschillende presentaties.

Bekijk hier alvast het overzicht van de financiële instrumenten. 

Centrale vragen per instrument

  1. Hoe geschikt is dit instrument voor het klimaatadaptief en biodivers maken van bestaande bedrijventerreinen?
  2. Wat is er nodig om toepassing te bevorderen of te verbeteren?

Overkoepelende vraag

3. Elke instrumenten zijn het meest veelbelovend voor het klimaatadaptief en biodivers maken van bestaande bedrijventerreinen?

Deze bijeenkomst biedt een waardevol platform voor het delen van kennis en ervaringen en vormt een belangrijke stap in de richting van duurzame en klimaatbestendige bedrijventerreinen. Samenwerking tussen overheden, financiële instellingen en bedrijven is cruciaal om deze doelstellingen te bereiken.

Meld je uiterlijk 5 juni aan als je als introducee vrijblijvend deel wilt nemen aan deze bijeenkomst.