Over ons

Het Adaptatie Atelier is opgezet als antwoord op de wens van gemeenten, waterschappen en provincies om met private partners samen klimaatadaptatie te versnellen. De eerste focus is op bedrijventerreinen, woningcorporaties en de voorbeeldfunctie en innovatieve financiering van de openbare ruimte. Later pakken we ook de samenwerking met VVE’s en woningeigenaren op.

Partners

De gemeenten Antwerpen, Enschede, Roeselare en Harderwijk zijn samen het Adaptatie Atelier gestart. Het Adaptatie Atelier staat open voor alle overheden die stappen willen maken om de (openbare) ruimte klimaatbestendig in te richten. Of jouw organisatie nu koploper is of juist onervaren op het gebied van klimaatadaptatie, deelnemen aan het Adaptatie Atelier zorgt voor verbinding, verdieping en versnelling.

Werkgroepen

Deelnemers leren van elkaar en werken samen aan klimaatadaptatie in werkgroepen die ongeveer 5 keer per jaar (online) bij elkaar komen. We werken volgens het ‘Community-of-Practice’ model: deelnemers bepalen de agenda en gezamenlijke resultaten die aansluiten bij de vragen uit de eigen praktijk. Op basis van gezamenlijke opdrachtomschrijvingen werken de deelnemers samen aan concrete resultaten. 

Regiegroep

Om de overall strategie van het Adaptatie Atelier te bepalen en toe te zien op een verantwoorde besteding van de bijdragen van de partners, is een regiegroep opgericht. De regiegroep bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente Enschede en stad Antwerpen. De regiegroep komt vijfmaal per jaar samen.

Team

Procesbegeleiders Carleen Mesters en Anne-Marie Bor faciliteren het Adaptatie Atelier en haar bijeenkomsten. Dankzij hun jarenlange ervaring met het faciliteren van duurzame samenwerkingen, stimuleren zij interactie tussen de deelnemers en versnellen zo onderling leren. Dit doen ze door het stellen van verdiepende vragen, het structureren van ‘huiswerk’, het bundelen van de resultaten en het inbrengen van expertise vanuit hun brede netwerk. Community Manager Maxime Rekkers zorgt als een spin in het Adaptatie-web voor de interne en externe communicatie.

Van links naar rechts: Anne-Marie Bor, Maxime Rekkers, Carleen Mesters

Achtergrond

Het Adaptatie Atelier volgt uit de Alliantie Financiële Prikkels voor klimaatadaptatie die onder andere de Beleidsmixer opleverde, een ‘Routewijzer naar instrumenten en prikkels voor klimaatadaptatie op privaat terrein’. NextGreen en Stroom en Onderstroom begeleidden deze Alliantie en ondersteunden de ontwikkeling van de Beleidsmixer door gemeenten en een waterschap. Uit de samenwerking binnen deze Alliantie bleek dat er bij gemeenten, waterschappen en provincies een grote behoefte bestond om van elkaar te blijven leren en zo samen het lokaal stimulerende beleid en bijbehorende regels verder te ontwikkelen. Om aan deze behoefte te voldoen, werd het Adaptatie Atelier in het leven geroepen. In de Kennisbank vind je de rapporten over financiële prikkels die we maakten voorafgaand aan het Adaptatie Atelier.

Lees meer over onze werkwijze in het ‘Voorstel Adaptatie Atelier’ (mei 2024).