Financiële instrumenten voor klimaatadaptatie op bedrijventerreinen

Op dinsdag 11 juni organiseerde het Adaptatie Atelier samen met Werklandschappen van de Toekomst en de Werkgroep Klimaatadaptatie financiële sector de werksessie ‘Financiële instrumenten klimaatadaptatie bedrijventerreinen’ in Utrecht. We bespraken negen veelbelovende financiële instrumenten die bijdragen aan het klimaatadaptiever maken van bedrijventerreinen. De bijeenkomst bood een platform voor het uitwisselen van ervaringen en het verkennen van nieuwe samenwerkingen tussen de verschillende sectoren.

Negen financiële instrumenten:

  • Regeling Groenprojecten: stimuleert investeringen in groene projecten die door de Nederlandse overheid zijn goedgekeurd.
  • Lokale Green Deal: een intentieverklaring tussen verschillende partijen om samen te werken aan duurzaamheidsopgaven.
  • ‘Gratis’ ontwerp: gratis advies vanuit overheden en/of financiële instellingen kan zorgen voor (grotere) bewustwording, verbreding van kennis, het toepassen van klimaatadaptieve maatregelen.
  • Bedrijfs Investerings Zone (BIZ): een tijdelijke voorziening (van 1 tot 5 jaar) waarin op verzoek van ondernemers de bestemmingsbelasting wordt verhoogd door een gemeente.
  • Ondernemersfonds: Met een ondernemersfonds kan een gemeente samen met al haar ondernemers de gezamenlijke initiatieven financieren.
  • Collectieve inkoopkorting en aanjaagrol (groene daken): maakt korting op de aanschafprijs mogelijk.
  • Diensten/producten in natura, zoals tegelophaalservice en geveltuinondersteuning.
  • MIA/Vamil regeling: De Milieu-Investeringsaftrek (MIA) is een nationale fiscale regeling die als aftrekpost gebruikt kan worden voor milieuvriendelijke investeringen boven op de gebruikelijke investeringsaftrek. De Willekeurige afschrijving milieu-investering (Vamil) geeft ondernemers de mogelijkheid om 75% van de investeringskosten op een zelf te bepalen tijdstip af te schrijven.
  • Sustainability Linked Loans (SLL): een impactlening met een rentekorting aan bedrijven en organisaties met aantoonbare positieve duurzame of maatschappelijk impact.


Wandeling langs klimaatadaptieve maatregelen

De bijeenkomst begon met een inspirerende wandeling over het bedrijventerrein Lage Weide, geleid door Richard Hartkamp, community- & communicatiemanager van Parkmanagement Lage Weide. Tijdens deze wandeling presenteerde hij diverse klimaatadaptieve maatregelen op het terrein: een groene fietsenstalling, (uitgedeelde) bomen, waterdoorlatende verharding en het grootste bijenhotel van Europa. Deze maatregelen toonden praktische voorbeelden van hoe he klimaatadaptieve maatregelen kunt toepassen op bedrijventerreinen. Ook belichtte Richard de sociale aspecten en uitdagingen met het delen van verantwoordelijkheid rond onderhoud.

Financiële kansen

Tijdens de bijeenkomst presenteerden vertegenwoordigers van negen verschillende financiële instrumenten hun instrument en gingen daarna in gesprek met de aanwezige deelnemers. Deze interactieve sessies richtten zich op de geschiktheid van de instrumenten voor het klimaatadaptief en biodivers maken van bedrijventerreinen en de mogelijke noodzakelijke verbeteringen voor hun toepassing.

Na de interactieve werksessie konden de deelnemers met stickers aangeven welke instrumenten zij het meest kansrijk en bruikbaar vonden voor hun bedrijventerreinen. Dit leidde tot interessante inzichten, zoals het belang van (gezamenlijk) informeren over mogelijkheden en het ontzorgen van ondernemers bij aanvragen.

De dag eindigde met de conclusie dat financiering geen obstakel hoeft te zijn voor goede ideeën voor bedrijventerrein, mits er een sterke samenwerking bestaat tussen gemeenten, parkmanagement en financiële instellingen. Het ondersteunen van ondernemers bij het aanvragen of opzetten van financiële samenwerking is essentieel om klimaatadaptatie en vergroening te bevorderen en obstakels weg te nemen.

Verder introduceerde Anne-Marie de verschillende instrumenten die in de middag langskomen en hoe ze kansen bieden voor verdere samenwerking. Ze deed dit aan de hand de ‘Beleidsmixer’ (Adaptatie Atelier), de RVO-infographic ‘Financiering van klimaatadaptatie’, de PvDF two-pager ‘Klimaatadaptatie in een Stroomversnelling’ en de Werklandschappen van de Toekomst toolbox.